Dünya’nın Günlük Hareketi Ve Sonuçları Konu Anlatımı
Ders Sarayının sizler için hazırladığı Dünya’nın Günlük Hareketi Ve Sonuçları Detaylı Konu Anlatımı yazımıza hoş geldiniz. Türkiye’nin Dünya’nın Günlük Hareketi Ve Sonuçları Detaylı Konu Anlatımı yazımız Dünya’nın Günlük Hareketi Ve Sonuçları ile ilgili kapsamlı bilgi vermektedir.
Bu konuyu daha iyi kavrayabilmek için öncesinde Doğa ve İnsan Kapsamlı Konu Anlatımı Dünya’nın Şekli ve Sonuçları Detaylı Konu Anlatımı ve Coğrafi Konum Detaylı Konu Anlatımı yazılarını okumanızı tavsiye ederiz. Sitemizdeki diğer bütün Coğrafya konu anlatımı yazılarına buradan ulaşabilirsiniz. Keyifli okumalar. Haydi başlayalım.
Dünya’nın Günlük Hareketi Ve Sonuçları Konu Anlatımı
Dünya’nın Kuzey kutup noktası ile Güney kutup noktasından geçtiği varsayılan çizgiye Dünya’nın ekseni denir. Dünya’nın ekseni etrafında tam bir tur dönmesine Dünya’nın ekseni etrafındaki (günlük) hareketi denir. Bu hareketini 24 saatte tamamlar. Bir tur dönüşü için geçen bu süreye bir gün denir. Dünyamız bu eksen hareketini yaparken Ekvator’da saatte 1670 kilometrelik bir hıza ulaşır. Kutuplara gittikçe azalan bu hız, kutup noktalarında 0’a iner. Dünya, ekseni etrafında batıdan doğuya doğru döner.
BİLGİ: Dünya’nın günlük hareketi ve sonuçları konusundan bahsederken açısal hız ve çizgisel hız kavramlarına değinmekte fayda vardır.
Açısal Hız: Dairesel dönüş hareketi yapan bir hareketlinin birim zamanda tarayarak yaptığı açı değeridir. Örneğin; Dünya üzerindeki herhangi bir noktanın, 24 saatteki açısal hızı 360°, 1 saatteki açısal hızı 15°, 4 dakikadaki açısal hızı 1° dir. Meridyenlerin arasının 4’ olması özelliği buradan gelir.
Çizgisel Hız: Birim zamanda kat edilen yoldur. Yani, Dünya üzerindeki herhangi bir noktanın dönüş hareketi sırasında Güneş’in karşısından geçiş hızıdır. Söz konusu hız, Dünya’nın şeklinden dolayı Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe azalır. Çizgisel hız Ekvator’da saatte 1670 km olup kutuplara doğru azalarak kutup noktalarında 0 km ‘dir.
Dünya’nın günlük hareketi ve sonuçları maddeler halinde ele alınmıştır:
- Gece gündüz birbirini takip eder (ardalanır). 24 saatlik süreye bir gün denir. Bunun güneşin göründüğü bölümü gündüz, görünmediği bölümü ise gecedir.
- Aynı enlem üzerinde, Güneş farklı zamanlarda doğup batar. Doğuda önce doğup batarken, batıda geç doğar ve geç batar.
- Güneş ışınlarının geliş açısı gün içinde değişir. Bir merkeze güneş ışınları sabah ve akşam saatlerinde eğik açıyla gelirken öğle saatlerinde daha dik açılarla gelir.
Günlük sıcaklık farkları meydana gelir. Geceler sıcaklık düşükken gündüzler sıcaklık yüksektir. Bu durum mekanik çözülmeyi (fiziksel çözülme) de ortaya çıkarır.
Günlük basınç farkları meydana gelmesi gösterilebilir. Kara ve denizler gün içinde farklı ısınıp farklı soğur. Bu durumun sonucunda meltem rüzgarı oluşur.
Gölge boyu ve gölge yönü gün içinde değişir. Sabah ve akşam saatlerinde gölge boyları uzun, öğle saatlerinde kısa olur.
- Yerel saat farkları oluşur.
- Yön kavramı ortaya çıkar. Güneşin doğup batmasına bağlı olarak doğu ve batı yönleri ortaya çıkar.
- Dünya’nın ekseni etrafındaki dönüş hareketi sırasında merkezkaç kuvveti (Koriolis gücü) oluşur. Eski zamanlarda gemi yolculukları sırasında hesaplanan yere dosdoğru gidilememesi sonucunda bu gücün farkına varılmıştır. Merkezkaç kuvvetinin etkisiyle;
- Okyanus akıntılarının yönlerinde sapmalar (halkalar) oluşur.
- Sürekli rüzgârların yönlerinde sapmalar oluşur. Rüzgarlar KYK’de sağa, GYK’de sola saparlar.
- Her iki yarım kürede ki 30° ve 60° (Kuzey ve Güney) enlemlerinde dinamik kökenli basınç merkezleri oluşur.
- Güneş ışınlarının atmosferde kat ettiği yol gün içinde değişir. Güneş ışınlarının gün içinde en yeryüzüne ulaşmak için en kısa yolu izlediği vakit öğle iken en uzun yolu sabah ve akşam saatlerinde kat eder.
- Güneş ışınlarının atmosferde tutulma oranları gün içinde değişir. Güneş ışınlarının gün içinde en az tutulmaya uğradığı vakit öğle iken tutulmaya en fazla uğradıkları dönem ise sabah ve akşam vakitleridir.
Sosyal medya hesaplarımızı ve mail adresimizi kullanarak bizi her platformda takip edebilir, bize görüşlerinizi, soru – sorun ve önerilerinizi iletebilirsiniz.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere. İyi çalışmalar. 😎
Yasal Uyarı: Yayınlanan içeriğin ve diğer içeriklerin bütün fikri ve mülki hakları https://www.derssarayi.com/ ” a aittir. Kaynak gösterilse dahi içeriğin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.