Fizik Bilimine Giriş ( Fiziğin Doğası ) Konu Anlatımı
Ders Sarayının sizler için hazırlamış olduğu TYT Fizik – Fizik Bilimine Giriş (Fiziğin Doğası) Konu Anlatımı yazısına hoş geldiniz. TYT Fizik – Fizik Bilimine Giriş (Fiziğin Doğası) Konu Anlatımı yazımızda Fizik dersi ile ilgili temel kavramlardan, fiziğin doğasından ve fiziğin uygulama alanları gibi diğer bazı konulardan bahsedeceğiz.
Fizik Bilimine Giriş ( Fiziğin Doğası ) Konu Anlatımı yazımız, Fizik Bilimine Giriş ya da diğer adıyla Fiziğin Doğası konusunu kavramanıza ve konuyla ilgili aklınızdaki soru işaretleri gidermenize yardımcı olacak. Keyifli okumalar dileriz. Haydi başlayalım.
Fizik Bilimine Giriş ( Fiziğin Doğası )
Fizik bilimine giriş ( fiziğin doğası ) konu anlatımı yazısı içerisinde fiziğin amacını, çalışma alanlarını, günlük hayattaki yerini öğreneceğiz. Gelişen teknoloji hakkında bilgiler edineceğiz. Fiziki terimleri açıklarken matematik ve modelleme kullanacağız. Ölçü ve birim sistemleri hakkında bilgi sahibi olacağız.
Doğadaki neden sonuç ilişkisini anlatan temel bilimler bunun yanında hayatı daha kolay hale getirmek için yeni ürünler ve yöntemler geliştirir. Evrenin anlaşılabilir olması için uğraşan fizik aynı zamanda hayatı daha kolaylaştırmak için teknolojinin gelişmesine de ön ayak olmuştur.
Eskiden doğa bilimi olarak bilinen bilim bu günler de fizik olarak adlandırılmaktadır. Fizik bilimine giriş ( fiziğin doğası) olarak müfredatta yerini almaktadır. Madde ve enerji arasındaki ilişkiyi araştıran geniş bir uygulama ve araştırma alanı olan bilim dalıdır.
Temel bir bilim olan fizik deney ve gözleme dayalıdır. Fizik bilimi evrendeki olayları anlaşılır hale getirmek için çalışmalar yapar. Madde ile enerji arasındaki etkileşimi formüllerle ifade eder. Bu formülleri matematik yardımı ile açıklar.
Fizik madde ve enerji arasındaki ilişkiyi inceleyen bir bilim dalıdır.
Fizik Bilimine Giriş ( Fiziğin Doğası )
Fiziğin Uygulama Alanları
Fizik Bilimine Giriş ( Fiziğin Doğası ) Konu Anlatımı yazımıza fiziğin uygulama alanları ile başlayalım. Fiziğin uygulama alanları çok geniştir. Bütün branşlar ile yakından veya uzaktan bir bağlantısı vardır. Kimyadan tıpa, biyolojiden astronomiye her alanda fiziği görmek mümkündür. Tıpta MR cihazı sayesinde canlıların vücudundaki en temel yerler görünür hale gelmiştir. Hastalıkların belirlenmesi ve tedavi edilmesinde büyük kolaylık elde edilmiş oldu. Ayna ve fotoğrafın bulunmasıyla artık evrene dair düşünceler nerdeyse somutlaşmış yapılan teleskoplar sayesinde astronomi biliminin ilerlemesi sağlanmış oldu.
Eskiden oda kadar büyük olan bilgisayar kasaları şimdi dizimizin üstüne sığar oldu. Cebimizdeki telefondan bindiğimiz uçak ve arabalara kadar bütün her yerde fiziğin izlerini görmek mümkün. Son zamanlarda CERN de yapılan deneyler daha insanoğlunun öğreneceği çok şey olduğunu gösteriyor.
Fiziğin Alt Dalları
Fiziğin uğraştığı alanların zaman içerisinde çoğalmasıyla alt dallara ayrılması bir gereklilik haline geldi. Bu alanlar değişken olduğu gibi şimdilik sekiz başlık altında toplanmıştır. Fiziğin alt alanları:
Optik, Termodinamik, Katıhal fiziği, Nükleer fizik, Yüksek enerji ve plazma fiziği, Mekanik, Atom fiziği ve Elektromanyetizma olarak sınıflandırılmıştır.
Optik
Işık denince aklımıza gelecek olan bilim dalı olarak ifade edebiliriz. Işığın yapısını ve özelliklerini inceler. Kırılma, yansıma, girişim, kırınım olaylarını anlatır. Işığın olmadığı ortam olan gölge hakkında bilgi verir.
LED teknolojisinden fotoğraf makinesine, lazerden teleskopa kadar bir çok yerde optiğin olduğunu görürüz.
Sorularda ışığın yapısı, ışık ve ışık türevi bilgileri görür görmez optik seçeneği işaretlenebilir.
Fiziğin alt alanlarından olan optiğin hayatımıza kattıklarına örnek vermeye çalışalım. Projeksiyon, kamera, mikroskop, mercekler, aynalar, LED teknolojisi, lazer okuyucular…
Fiziğin alt dallarından olan optik alanında çalışma yapan bazı bilim insanları. Newton, Huygens, Freschnell, Young, Hertz, Einstein…
Modern optik biliminin kurucusu El Heysam olarak bilinir.
Termodinamik
Isı denince aklımıza gelmesi gereken fiziğin alt dalıdır. Isının bir enerji olduğunu ve bu enerjinin nasıl transfer edildiğini anlatmaya çalışır. Maddelerin hal değişimini ve genleşmesi açıklar.
Günlük hayatta birçok alanda karşılaşırız. Evimizin ısınması için kombi, soba gibi araçları kullanarak termodinamiği hayatın içine alırız. Güvenlik açısından termal kameraları kullanırız.
Suyun kaynaması, donması ve buzulların erimesini termodinamik inceler. Küresel ısınma olayı ile yakından ilgilidir.
Sorularda ısı ve ısıyla ilgili bir kavram ya da bilgi var ise termodinamik şıkkı rahatlıkla işaretlenebilir.
Fiziğin alt alanlarından olan termodinamik alanında çalışma yapan bilim insanları. James Prescott Joule, William Thomson, James Maxwell, Gustay Zeuner…
Termodinamiğin atası Sadi carnot olarak bilinir.
Katıhal Fiziği
Kristal özelliğe sahip katı ve sıvıların; manyetik, optik, esneklik ve elektriksel özelliklerini inceleyen bilim dalıdır. İletken, yarı iletken, yalıtkan ve süper iletkenler ile ilgilenir. Elektroniğin temelini oluşturur.
Fiziğin alt alanlarından olan katıhal fiziği; flaş bellek, LCD, şarj edilebilir piller, güneş panelleri, tren, otomobil gibi alanlarda karşımıza çıkar.
Sorularda yeni teknoloji ürünleri, kristal özellik, elektronik malzemelerden bahsediliyor ise katıhal fiziği işaretlenebilir.
Nükleer Fizik
Atom çekirdeği ve temel taneciklerin etkileşimi ile ilgilenen bilim dalıdır. Nükleer fiziğe çekirdek fiziği de denebilir. Kararsız çekirdeklerin ışımalarını inceler. Bu ışımalar sonu açığa çıkan enerji en büyük uğraş alanıdır.
Nükleer santrallerin kurularak enerji ihtiyacının karşılanmasında nükleer fizik öncüdür.
Çekirdek tepkimeleri ve nükleer kuvvetlerde bu alanda yer alır.
Sorularda çekirdekten enerji üretimi, atomun parçalanması sonucu açığa çıkan enerji gibi kavramlar görünce nükleer fizik seçeneği işaretlenebilir.
Fiziğin alt alanlarından olan nükleer fizik ile ilgili çalışma yapan bilim insanları. Enrico Fermi, Ernest Rutherford, Henri Becquerel, Hideki Yukava…
Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği
Atom ve atom altı parçacıkları inceleyen bilim dalıdır. Plazma maddenin dördüncü hali olup onun üzerine yapılan araştırmalarda bu alana girer. Diğer bir adı da parçacık fiziğidir.
Maddenin en küçük yapıtaşı atom anlayışı bu alanda yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen bilgiler sonucu değişmiş ve yerini atom altı parçacıklara bırakmıştır.
Atom altı parçacıklar üzerine yapılan en önemli çalışmalar CERN laboratuarında yapılamktadır.
Uzay yolculuklarının güvenli olması için çalışmalar yapar. Uzay yolculuklarında zamandan tasarruf edilmesi için gerekli olan çalışmaları yürütür. Bu yolculuklarda kullanılacak olan enerjinin belirlenmesi yüksek enerji ve plazma fiziğinin çalışma alanıdır.
Savunma, uzay ve roket sanayisi, nükleer ve tıbbi atıkların arıtılması, yüksek enerji ve plazma fiziğinin uygulama alanlarındandır.
Sorularda parçacık hızlandırılması, maddenin dördüncü hali olan plazmadan bahsediliyor ise yüksek enerji ve plazma fiziği işaretlenebilir.
Mekanik
Kuvvet, hareket ve enerji arasındaki ilişkiyi inceleyen bilim dalıdır. Nesnelerin neden ve nasıl hareket ettiğini açıklar. Gezegenlerin hareketinden bir aracın hareketine kadar olan bütün hareket çeşitleri bu alan içinde değerlendirilir.
Mekaniği kendi içinde bölümlere ayırabiliriz. Kuvvet etkisinde dengede olan cisimleri inceleyen kısmına statik, kuvvet etkisinde hareketli cisimleri inceleyen kısmına dinamik ve kuvvet etkisine bakılmaksızın sadece cisimlerin hareketini inceleyen kısmına kinematik denir.
Mekanik; Sesin oluşumu, uçağın uçması, yanardağ patlaması, rüzgarın oluşumu, makara ile yük taşınması, yer çekimi gibi kuvvet etkisi ile gerçekleşen olayları açıklamaya çalışır.
Mekanik alanında çalışma yapan bilim insanları. Arşimet, Hazini, Galileo.
Mekanik biliminin kurucusu El Cezeridir.
Sorularda hareket ile ilgili kavramlar görülünce mekanik şıkkı işaretlenebilir.
Atom Fiziği
Atomun ve moleküllerin yapısını inceleyen bilim dalıdır. Enerji seviyelerini, moleküler arası bağlar ve elektronik geçiş spektrumu gibi olayları inceler. Atomun yapısı ve özellikleri hakkında bilgi verir.
Atomlar çok küçük oldukları için özelliklerini dolaylı yollarla ölçebiliriz. Bu yüzden atom için zaman içinde çok farklı görüşler ve şekiller ortaya atılmıştır. Atomların yaptıkları ışımalar atom hakkında bilgiler verir. Bu ışımaları ölçen cihazlara spektrometre denir.
Sorularda atomun yapısı, özellikleri, yaptığı bağlarla alakalı ise atom fiziği şıkkı işaretlenmelidir.
Atom fiziği ile ilgilenen bilim adamları. Niels Bohr, Richard Feyman, Ernest Rutherford, Werner Heisenberg, Max Planck, Henri Becquerel…
Elektromanyetizma
Mıknatısları ve yüklü parçacıkların hareketi sonucunda oluşan manyetik alan ve kuvveti inceleyen bilim dalıdır. Maddelerin içindeki yüklü parçacıkların etkileşimini ve oluşturduğu etkileri inceler.
Buzdolabı kapılarının yapılması, hoparlörler, harddiskler, manyetik yapışkanlar, MAGLEV trenleri elektromanyetizmanın uygulama alanlarına örnek verilebilir.
Elektromanyetizma ile ilgilenen bilim adamları. William Gilbert, Andre Marie Ampere, Faraday, James Clerk Maxwell, Nikola Tesla…
Sorularda manyetik alan ve gelişmiş elektrik terimleri görünce elektromanyetizma şıkkı işaretlenebilir.
Dikkat :
Atom fiziği ile nükleer fizik birbirine karıştırılmamalı. Atom fiziği atomun yapısını, nükleer fizik ise atom parçalanınca açığa çıkan enerjiyi inceler.
Cümlenin içindeki her fizik ya da fiz kelimesi fizik bilimi ile alakalı değildir. Metafizik, fizyoterapi gibi.
Yüksek enerji ve plazma fiziği hala gelişmekte ve yeni bulgulara daha açık bir alt alandır.
Katıhal fiziği nano teknolojiye büyük katkı sağlamıştır.
Örnek Sorular
Örnek 1- Aşağıdakilerden hangisi fiziğin alt alanlarından biri değildir?
A)Termodinamik B)Mekanik C)Elektromanyetizma D)Fizyoterapi E)Optik
Örnek 2- Serin bir yaz akşamı deniz kenarında yanan ateşin etrafında toplanan gençler, ateşin yüzlerine vuran sıcaklığı ile ısınıyorlar.
Cümlesinde anlatılan olay fiziğin hangi alt alanı ile ilgilidir?
A)Atom fiziği B)Mekanik C)Nükleer fizik D)Termodinamik E)Optik
Örnek 3- Aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?
A)Mekanik………….. Uyduların yörüngede dolanım hareketleri
B)Optik………… hubble teleskobu ile evrenin incelenmesi
C)Nükleer fizik…….. atomun moleküler arası bağ yapması
D)Termodinamik…….. termos içerisindeki çayın soğumaması
E)Katıhal fiziği……… nano teknolojik cihazlar
Cevaplar: 1(d) 2(d) 3(c)
Fiziğin Diğer Disiplinlerle İlişkisi
Fizik bilimi temel bilimlerden olup birçok bilim dalı ile ilişkilidir. Tıpta kullanılan cihazlarda fizik vardır. Kimya alanında atom ve atom altı parçacıkları birlikte inceler. Biyoloji ile canlıların vücutlarını görüntülemede ortak çalışır. Mühendisliklerin çoğunda fizik bilimi temel oluşturur. Kısacası fizik bütün dallarla etkileşim halindedir. Kimi ile çok yakından kimi ile dolaylı olarak bağlantılıdır. Fizik matematiği bir ifade şekli olarak kullanır.
Fizik bilimi felsefe bilimi ile de ilişkilendirilebilir. Felsefe evrenin yaratılışı maddenin var oluşu üzerine akıl yürütürken fizik ise bunlara çözüm arayan bir bilim dalı olarak ortaklık içindedir.
Hareket konusu adı altında beden eğitiminde yapılan hareketlerin temelinde yine fiziği görmek mümkündür.
Müzik aletlerinin yapımında fizik bilimi yine vardır. Sesin yayılması ya da soğurulması, kullanılan malzemelerin titreşimlerini inceler.
Yani yaşamda bulunan bütün alanlarda fiziği görmek mümkündür. Somut olan bütün alanlarda fizik vardır.
Fiziksel Niceliklerin Sınıflandırılması
Bilim ile uğraşan kişilerin yaptıkları çalışmaları ifade edip herkes tarafından anlaşılabilir olması için ortak bir dile ihtiyaç vardır. Bu ortak dile fizikte fiziksel büyüklükler deriz. Birim sistemi olarak SI ortak dili kullanılır. Bu dilde bütün büyüklüklerin ortak bir ifade şekli vardır. Bu sayede herkes tarafından rahatlıkla anlaşılır.
Bu ortak dilin gösterim şekilleri ise genellikle İngilizce yazılışlarının ilk veya ilk iki harfi olarak belirlenmiştir.
Fiziksel nicelikleri iki başlık altında inceleyeceğiz.
Temel Büyüklükler
Bir ölçme aleti ile direk olarak ölçülen büyüklüklere denir. Temel büyüklüklerimiz yedi tanedir. Bunların dışında kalan bütün büyüklüklere türetilmiş büyüklük denir. Temel büyüklükler akılda tutulduğu zaman soru çözümlerinde kolaylık sağlar.
Temel büyüklükleri K-I-S-A-M-U-Z olarak kodlayabiliriz.
- Kütle
- Işık şiddeti
- Sıcaklık
- Akım şiddeti
- Madde miktarı
- Uzunluk
- Zaman
Temel bir büyüklüğü hesaplama gibi bir durumumuz yoktur. Sadece ölçüm aleti kullanmamız yeterlidir.
Bu büyüklüklerin isimleri ile birimlerini ve sembollerini de iyi bilmemiz gerekir.
Fiziksel büyüklük | Sembol | Birim kısaltması | Birimi | Ölçme cihazı |
Kütle | m | kg | Kilogram | Terazi |
Işık şiddeti | I | cd | Candela | Fotometre |
Sıcaklık | T | K | Kelvin | Termometre |
Akım şiddeti | İ | A | Amper | Ampermetre |
Madde miktarı | n | mol | Mol | — |
Uzunluk | l | m | Metre | Metre |
Zaman | t | s | Saniye | Kronometre |
Türetilmiş Büyüklükler
Temel büyüklükler kullanılarak aralarında matematiksel işlemler yapılarak bulunan büyüklüklere denir. Temel büyüklüklerin dışında kalan büyüklüklere denir.
Bunlara verilecek örnek çoktur. İvme, öz kütle, direnç, basınç…
Örnek verelim;
Hız =metre /saniye birim zamandaki yer değiştirmeye hız denir ve formülü metre/saniye dir. Burada hızı anlatabilmek için iki tane temel büyüklük kullanıldı.
Unutulmamalıdır ki temel büyüklüklerin dışında kalan bütün büyüklükler türetilmiş büyüklüktür.
Skaler Büyüklük
Anlatılmak istenen büyüklük bir sayı ve bir birim ile ifade edilebiliyorsa skaler büyüklük olarak adlandırılır.
Örnek verelim;
Hava sıcaklığı 30 derece dediğimiz zaman herkes tarafından aynı nicelik akla gelir.
Pazardan 5 kilogram elma al. Dediğimiz zaman yine herkes aynı şeyi anlar.
5 kg yani bir sayı (5) ve bir birim (kg) ile herkese aynı şeyi anlatabildik.
Vektörel Büyüklük
Bir sayı ve bir birim anlatamadığımız anlaşılabilmesi için yön belirtmemiz gereken büyüklüklere denir. Yönlü büyüklük olarak da ifade edebiliriz.
Örnek verelim;
120km/saat hız ile giden bir araç dediğimiz de bu aracın hangi yönde gittiği herkes için farklılık gösterebilir. Bunun için büyüklüğün yanında yönünü de söylemeliyiz ki herkes aynı şeyi anlasın.
30 Newton kuvvet uyguladım dediğimiz zaman da yine aynı şekilde kuvvetin hangi yönde olduğunu söylemeliyiz ki herkes aynı şeyi anlasın.
Vektörel büyüklükleri skaler büyüklükler ile karıştırmamak için vektörel büyüklüklerin üzerine ok işareti cizilir.
Vektörel büyüklükleri bu bölümde yüzeysel olarak ele alacağız. Ayrıntılı bilgi edinmek için 11. Sınıf fizik konularına bakılabilir.
d: vektörün doğrultusu
A: vektörün başlangıç noktası
B: vektörün bitiş noktası
|AB| : vektörün şiddeti
AB: vektörün kendisi
Bu özellikler çok iyi bilinmelidir. Vektörün gösterimi, şiddeti, doğrultusu dediği zaman hemen aklımıza gelmelidir.
Bir vektörün şiddeti dendiği zaman mutlak değer içinde gösterilir. Niceliğin uzunluğu veya büyüklüğü anlamına gelir.
Bir harf üzerinde ok işareti varsa o vektörün kendisi anlamına gelir.
Eşit vektör: doğrultusu, şiddeti ve yönü aynı olan büyüklüklere denir.
A ve B vektörleri eşit vektörlerdir. A=B şeklinde gösterilir.
Zıt vektörler: doğrultusu ve şiddeti aynı yönü zıt olan vektörlere denir.
E ve D vektörleri zıt vektördür. A =-B ya da -A=B olarak gösterilir.
Vektörlerde (-) işareti vektörün ters yönde olduğu anlamına gelir. Zıt yön anlamında kullanılır.
Eğer bir vektörün büyüklüğü söylenecek ise onu mutlak değer içine almak yeterlidir. Mutlak değer içindeki vektör sadece şiddet anlamına gelir.
|C|=|F| Olarak gösterilir. Normalde vektörel olarak eşit değiller ama büyüklükleri birbirine eşittir.
Bir vektörü skaler bir sayı ile çarptığımız zaman şiddeti değişir.
2F İki tane F vektörü anlamına gelir. 2F=B olarak da gösterilir.
Vektörlerde Toplama İşlemi
Vektörlerde toplama işlemi: Vektörlerin toplamına bileşke vektör denir. Vektörlerimiz aynı yönde ise toplanır zıt yönde ise çıkarılarak bileşke vektörün büyüklüğü bulunur. Aynı doğrultuda olmayan vektörlerin toplama işlemi için 11.Sınıf fizik konularına bakılmalıdır.
Şekildeki A ile B vektörünün toplamı sorulursa 4 birimlik bir vektör olur.
Şekildeki A ile C vektörünün toplamı ise 1 birimlik bir vektör olur.
Örnek 1
Şekildeki vektörlerin bileşkesi kaç N dur? Şekildeki birimler eşit uzunlukta ve her bölme 1N büyüklüğündedir.
A)4N B)3N C)5N D)2N E)6N
Bilim Araştırma Merkezleri
Konu anlatımı yazımıza bilimsel araştırma ve bilimsel araştırma merkezleri ile devam edelim. Araştırılan bir problemin çözüme kavuşturulması için yapılan çalışmalara bilimsel araştırma denir. Bu bilimsel çalışmalar belirli bir kurala göre olur. Bu kural:
- Problemin belirlenmesi
- Veri toplanması
- Hipotez yazılması
- Hipotezi sorgulayan deneyler yapılması
Hipotezimiz bu deneyler sonucunda doğrulanır ise teori olarak yerini alır. Fakat deneyler hipotezimizi desteklemez ise başa dönüp tekrar bir hipotez kurulup aşamalar yenilenmelidir.
Bu bilim araştırmalarının yapıldığı yerlere ise bilim araştırma merkezleri denir. Ülkemizde ve yurt dışında olan bilim araştırma merkezleri: TÜBİTAK, TAEK, ASELSAN, NASA, ESA, CERN
TÜBİTAK
TÜBİTAK: 1963 yılında devlet politikalarına teknik destek ve bilimsel danışmanlık yapmak için kuruldu. Günümüzde ise danışmanlığın ötesine geçip ülke adına faydalı projelere imza atmaktadır. İnsanların yeni projeler üretmesi için destek vermektedir.
TAEK
TAEK: Ülkemizde nükleer enerji çalışmalarına yön veren bir kuruluştur. 1956 yılında başbakanlığa bağlı olarak Ankara’da kuruldu. Atom ve nükleer adına yapılan çalışmaları yöneten ve bu çalışmalar için öğrenci ve personel yetiştirmek görevleri arasındadır.
ASELSAN
ASELSAN: 1975 yılında TSK’nin haber ağını sağlamak için Ankara’da kuruldu. Akademisyenlere destek sağlamaktadır.
NASA
NASA: Evreni araştırmak, yeni bilgiler bulmak ve icatlar yapmak için kurulmuştur. Gezegenleri yakından tanımak güneş sistemi dışında hayat olup olmadığı konusunda araştırmak gibi çalışmaları vardır. Uzay dışında çalışmaları da vardır. Kablosu olmayan cihazlar, kanseri teşhis edebilecek aletler yapmak gibi.
ESA
ESA: Avrupa uzay araştırma denebilir. Avrupa ülkeleri arsında kurulan bir araştırma merkezidir. Nasa ile çalışmaları benzerlik gösterir.
CERN
CERN: Avrupa nükleer araştırma merkezidir. Türkiye adaylığı kabul görmüş aday bir ülkedir. Maddenin yapısını ve maddenin bir arada durmasını sağlayan kuvvetleri araştırmaktadır. Atom altı parçacıkları bu araştırma merkezinde araştırılmaktadır.
Bu araştırma merkezlerinin adalet, yalan, saygı gibi etik davranışları üst düzeyde tutmalıdır. Bu kurumların bunlara dikkat ettiği gibi bilim insanlarının da etik kurallara dikkat etmeleri gerekir. Objektif, tutarlı, tarafsız, yeniliklere açık olmalı…
Fizik Bilimine Giriş ( Fiziğin Doğası ) konu anlatımı yazısının anlatım bölümünün sonuna geldik. Şimdi Fizik Bilimine Giriş ( Fiziğin Doğası ) ünitesinin değerlendirme sorularına bir göz atalım.
Sorular
MEB Örnek Soruları için burayı tıkla!
Soru 1- Aşağıdaki temel büyüklüklerin hangisinin birimi yanlış verilmiştir?
- A) Zaman……….saniye
- B) Akım şiddeti………amper
- C) Işık şiddeti……..candela
- D) Kütle…………Newton
- E) Madde miktarı……….mol
Soru 2- Aşağıdaki büyüklüklerden hangisi hem türetilmiş hem de vektörel büyüklüktür?
- A) Kuvvet
- B) Kütle
- C) Enerji
- D) Işık şiddeti
- E) Güç
Soru 3- Bir odanın sıcaklığını termometreden okuyan Hüseyin 3 metre uzaklıktaki sobanın altını kapatmak için yönelir. Fakat sobanın altı çok yandığı için yanında bulunan demir çok ısınmış ve aşırı sıcaktan dolayı rengi kırmızılaşmış olduğundan sobaya müdahele edemez. Sobanın yanında duran tahta parçasıyla demir çubuğu itekleyip sobayı kapatır. Ve kovayı dolduran kardeşine dönüp kovaya kaç kilogram kömür koyduğunu sorar.
Yukarıda anlatılan olayda hangi temel büyüklükten bahsedilmemiştir?
- A) Uzunluk
- B) Zaman
- C) Sıcaklık
- D) Işık şıddeti
- E) Kütle
Soru 4- Aşağıdaki cisme etki eden kuvvetlerin bileşkesi kaç N dur?
A)7N B)6N C)5N D)4N E)3N
Soru 5- Aşağıdaki eşleştirmelerden hangileri doğrudur?
I. Kütle – Temel büyüklük
II. Hız – Türetilmiş büyüklük
III. Uzunluk – Türetilmiş büyüklük
IV. Işık şiddeti – Temel büyüklük
- A) I ve II
- B) II ve III
- C) III ve IV
- D) I, II ve III
- E) I, II ve IV
1-d 2-c 3-b 4-a 5-e
Fizik Bilimine Giriş ( Fiziğin Doğası ) Konu Anlatımı yazımız burada sona erdi. Fizik dersi ile ilgili diğer tüm konu anlatımı yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz. Konuyla ilgili ek çalışma yapmak için burayı ziyaret edebilir, sitemizdeki diğer bütün konu anlatımı yazılarına buradan ulaşabilirsiniz.
Sosyal medya hesaplarımızı ve mail adresimizi kullanarak bizi her platformda takip edebilir, bize görüşlerinizi, soru – sorun ve önerilerinizi iletebilirsiniz.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere. İyi çalışmalar. 😎
Yasal Uyarı: Yayınlanan içeriğin ve diğer içeriklerin bütün fikri ve mülki hakları https://www.derssarayi.com/ ” a aittir. Kaynak gösterilse dahi içeriğin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.
9 Yorum
Hocam elinize emeğinize sağlık.Faydalı bir çalışma olmuş.
Hocam konuları gerçekten çok güzel ve akılda kalıcı şekilde açıklamışsınız ve sınav için de bazı metotlar göstermeniz de iyi olmuş,emeğiniz için teşekkür ederim çok istifade ettim devamını bekliyorum.
Hocam emeğinize sağlık çok faydalandım anlaşılır sade bir dil olmuş…
Hocam çok güzel bir site olmuş diğer konularda eklenirse harika olur. Başarılarınızın devamını dilerim.
Güzel anlatımınız için teşekkür ediyorum hocam