Sohbet Türü Kapsamlı Konu Anlatımı
Ders Sarayının sizler için hazırladığı, Sohbet Türü Kapsamlı Konu Anlatımı yazımıza hoş geldiniz. Konu anlatımı yazımız müfredata uygun bir şekilde kapsamlı ve detaylı bir şekilde hazırlanmıştır. Yazımız sohbet ( söyleşi ) anlatım türünü kavraması kolay şekilde aktarıyor.
Sohbet Türü Kapsamlı Konu Anlatımı yazımızı okumadan önce yine yazı türleri ile ilgili olan Makale Türü Kapsamlı Konu Anlatımı, Fıkra Türü Kapsamlı Konu Anlatımı, Haber Yazısı Türü Kapsamlı Konu Anlatımı, Gezi Yazısı Türü Kapsamlı Konu Anlatımı, Anı Türü Kapsamlı Konu Anlatımı, Tiyatro Türü Kapsamlı Konu Anlatımı, Roman Türü Kapsamlı Konu Anlatımı, Mektup Türü Kapsamlı Konu Anlatımı, Günlük Türü Kapsamlı Konu Anlatımı, Otobiyografi Türü Kapsamlı Konu Anlatımı, Biyografi Türü Kapsamlı Konu Anlatımı, Masal Türü Kapsamlı Konu Anlatımı, Fabl Türü Kapsamlı Konu Anlatımı ve Hikaye Türü Kapsamlı Konu Anlatımı yazılarımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Sohbet (Söyleşi)
- Bir yazarın herhangi bir konu hakkında duygu ve düşüncelerini karşısında birisine anlatıyormuş gibi anlattığı yazı türüne “sohbet (söyleşi)” denir.
- Bu yazılar genellikle gazete ve dergilerde yayımlanır.
- Gazetelerde sohbet (söyleşi) adı altında bu tür yazıların kaleme alındığı köşelerde bulunabilir. Sohbet yazılarına eskiden “musahabe” denirdi.
- Genellikle günlük konuların işlendiği sohbet yazılarında konuşma senli benli bir havada geçer.
- Yazar deyimlerden, atasözlerinden, hatıralardan, halk fıkralarından, nüktelerden, özlü sözlerden çokça yararlanır.
- Cümleler, konuşma üslubundadır ve genellikle devriktir.
- Yazar karşısında biri varmış gibi sorular sorar, cevaplar verir.
- Sohbet, sade ve anlaşılır bir diller yazılır.
- Sohbetlerde konular derinlemesine inmeden yüzeysel anlatılır.
- Yazar, sohbette öne sürdüğü düşünceyi kanıtlama gereksinimi duymaz.
- Sohbetlerde amaç, okuyucuyu konu üzerinde düşünmesini sağlamaktır.
- Bu yazılar gazete ve dergilerde yayımlanabildiği gibi yazar bu yazıları ayrıca bir kitap olarak da basabilir.
- Sohbet türünde makalede olduğu gibi giriş gelime ve sonuç bölümleri bulunur.
- Sohbet türünde öznel ifadeler yer alır.
- Sohbet türü bazen mülakatla karıştırılmaktadır.Mülakatta bir soru soran bir de cevaplayan vardır, sohbette ise sadece yazar vardır; soruları kendi sorar, kendi cevaplar.
Sohbetle İlgili Kavramlar
- Sohbet: Dostça, arkadaşça konuşarak hoş bir vakit geçirme, söyleşi, yârenlik, hasbihâl.
- Söyleşi: Arkadaşça, dostça karşılıklı konuşma, hasbihâl, sohbet anlamına gelirken bu kavramın edebiyattaki anlamı: Bir bilim veya sanat konusunu, konuşmayı andıran biçimde inceleyerek anlatan edebiyat türüdür.
- Musahabe: Konuşma, görüşme, söyleşi.
- Hoşsohbet: Güzel ve tatlı konuşan kimse.
- Nükte: İnce anlamlı, düşündürücü ve şakalı söz, espri.
- Nüktedan: Nükteli ve ince anlamlı konuşarak karşısındakini düşündüren kimse.
Türk Edebiyatında Sohbet
- Sohbet türünün ilk örnekleri Tanzimat döneminden sonra verilmeye başlanmıştır.Sohbet türünün ilk ciddi ve güzel örneklerini Tevfik Fikret “Musahabe-i Edebiyye” adlı eseriyle vermiştir.
- Ahmet Rasim de sohbet türünde başarılı örnekler vermiştir.Sanatçının “Ramazan Sohbetleri” adlı eseri sohbet türündeki yazılarını topladığı bir eseridir.
- Bu türe ait eserler diğer düzyazı türleriyle birlikte Cumhuriyet döneminde gelişmiştir. Suut Kemal Yetkin’in “Edebiyat Söyleşileri”, Şevket Rado’nun “Eşref Saati”, Melih Cevdet Anday’ın Dilimiz Üzerine Söyleşiler, Nurullah Ataç’ın “Karalama Defteri” bu türde yazılmış yazıları içeren eserlerdir.
- Cenap Şahabettin, Refik Halit Karay, Hasan Ali Yücel, Attila İlhan gibi yazarlarımız da bu türde eserler vermişlerdir.
Sohbet – Deneme Farkı
- Sohbette yazarın okuyucuyla konuşuyormuş gibi bir anlatımı vardır. Denemede ise yazarın kendi kendisiyle konuşuyormuş gibi bir anlatımı vardır.
- Sohbette nüktelerden, halk söyleyişlerinden, fıkralardan yararlanılır. Sohbetin dili ve anlatımı yalındır. Denemede ise daha ciddî bir dil kullanılır.
- Sohbette kısa ve yüzeysel bir anlatım vardır. Amaç, yazarın okuyucuyu kendi düşüncesine çekmesi veya kendi düşüncesi doğrultusunda düşünmesini sağlamasıdır. Denemede ise derinlemesine bir anlatım vardır ve okuyucuyu etkilemek, yönlendirmek gibi bir amaç güdülmez.
Sohbet Türü Kapsamlı Konu Anlatımı yazımız burada sona ermiştir. Türk Dili ve Edebiyatı dersi ile ilgili Sözlü Anlatım Türleri Konu Anlatımı, Türk Halk Edebiyatı Sanatçıları Konu Anlatımı ve Edebiyatın Güzel Sanatlar İçinde Yeri yazılarımızı da okumanızı tavsiye ederiz. Konuyla ilgili ek çalışmalara buradan ulaşabilirsiniz.
Yasal Uyarı: Yayınlanan içeriğin ve diğer içeriklerin bütün fikri ve mülki hakları https://www.derssarayi.com/ ” a aittir. Kaynak gösterilse dahi yazının tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.
Sosyal medya hesaplarımızı ve mail adresimizi kullanarak bizi her platformda takip edebilir, bize görüşlerinizi, soru – sorun ve önerilerinizi iletebilirsiniz.